
Ingrediente: pt 3 cozonaci
1 kg faina
500 ml lapte
300 gr zahar
50 gr drojdie proaspata
5 oua
Zahar pudra
Esente cu aromele preferate
Coaja de la o lamaie
100 gr unt
50 gr cacao
Miez de nuca dupa dorinta si pofta
Mod de preparare:
Aluat:
Incalzim 500 ml lapte, faramitam drojdia intr-un bol si adaugam 2 linguri de zahar si 1 lg de faina, apoi adaugam cateva linguri din laptele cald si amestecam totul bine, bine pana se face omogena pasta si o lasam sa dospeasca pentru 20 minute!
Separat, in laptele ramas adaugam 2 pliculete de zahar pudra (optional cu aromele preferate) si 300 g de zahar si amestecam pana se topeste zaharul.
Punem 1 kg de faina intr-un vas, ii facem o gaura si adaugam acolo drojdia dospita, batem 5 galbenusuri cu putina sare si le agaugam peste faina, adaugam si coaja rasa de la o lamaie, esente preferate si amestecam aceste ingrediente foarte bine.
Treptat adaugam laptele ramas si incorporam pana se face aluatul. Apoi adaugam untul topit sau ulei si continuam sa framantam aluatul foarte vanjos si cu putere pentru a iesi aerul din el! Apoi se lasa la dospit pentru 2 ore intr-un loc caldut!
Compozitia cu nuca si cacao:
Mixam cele 5 albusuri ramase cu 200 gr zahar pudra si zeama de la o lamaie (optional) pana se face o bezea care sta! Apoi adaugam cacao si miezul de nuca macinata!
Cand e gata aluatul dospit, il intindem pe masa de lucru si il portionam egal, portii ce le mai lasam si pe ele la dospit o vreme de 20-30 minute, apoi intindem aluat in foi pe care le ungem din belsug din compozitia delicioasa, rulam foile si ii dam forma dorita(fie impletite, fie nu), le punem in tavi tapetate cu hartie de copt.
Ungem pe deasupra cu ou batut!
Si ii coacem la cuptorul preincalzit in prealabil, pentru 50 minute la 150 grade!
Daca ti-a placut reteta, lasa un comentariu sa stim ca a meritat efortul sa impartasim cu tine aceasta reteta!
Pofta buna!
